Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bedrijfswagens – een nieuwe circulaire brengt duidelijkheid

In 2021 besliste de regering de belastingvoordelen voor nieuwe bedrijfswagens die niet koolstofneutraal zijn geleidelijk af te schaffen, opdat ze tegen 2026 uit het wagenpark zouden verdwijnen. Meer dan drie jaar later verduidelijkt een circulaire de regels inzake autofiscaliteit. We herhalen de datums die in acht moeten worden genomen.

Om de vergroening van het wagenpark te versnellen, werden twee grote wijzigingen ingevoerd vanaf 1 juli 2023:

  • de solidariteitsbijdrage werd aanzienlijk verhoogd sinds 1 juli 2023
  • de fiscale aftrekbaarheid van de kosten die verband houden met niet-koolstofneutrale voertuigen die tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 worden aangekocht, geleased of gehuurd, wordt geleidelijk verminderd vanaf 2025 (aanslagjaar 2026)

Deze wijzigingen verdienen een afzonderlijke toelichting en worden daarom niet in onderstaand artikel besproken.

Meer informatie: “Bedrijfswagens in 2025: sociale en fiscale gevolgen”

Wat wordt bedoeld met ‘aangekocht’?

Nu de nieuwe fiscale en sociale regels zijn vastgesteld, blijft één vraag over: hoe bewijs je dat een voertuig inderdaad is ‘aangekocht’ vóór de ingangsdatum van de nieuwe regels?

De fiscus verduidelijkt dat hiervoor wordt gekeken naar de datum waarop de bestelbon wordt opgesteld en ondertekend door de verkoper en de belastingplichtige-koper van het voertuig of, als ze opteren voor een leaseformule, de datum waarop het leasecontract wordt ondertekend door de verhuurder en de belastingplichtige-huurder. De leveringsdatum van het voertuig heeft dus geen invloed op de geldende sociale en fiscale regels.

Wat indien het lease- of huurcontract wordt gewijzigd?

In de circulaire van 22 juli jongstleden geeft de fiscus aan welke datum in aanmerking moet worden genomen in het geval van wijziging van het lease- of huurcontract.

De fiscus herhaalt hierin het principe dat elke wijziging van de voorwaarden van het huur- of leasecontract die leidt tot een verlenging van de oorspronkelijke duur, een nieuwe contractdatum meebrengt.

Hij voorziet evenwel een uitzondering indien de mogelijkheid van wijziging evenals alle concrete modaliteiten van uitvoering van deze wijziging reeds voorzien waren bij het sluiten van het oorspronkelijke huur- of leasecontract.

In dat geval activeert de huurder of leasingnemer eenzijdig de voorwaarden van de wijziging die werden voorzien bij het sluiten van het contract, zonder dat een bijkomende overeenkomst moet worden gesloten tussen de partijen van het contract.

De installatie van een accessoire op het voertuig, zoals een trekhaak, wat het leasecontract wijzigt, genereert echter geen nieuw leasecontract (met een nieuwe datum).  Hetzelfde geldt in het geval van wijziging van een bijkomend element met betrekking tot de wagen, zoals de garage die het onderhoud uitvoert.

In het geval het huur- of leasecontract alleen de mogelijkheid van verlenging van het contract voorzag, zonder er alle modaliteiten van vast te leggen (met inbegrip van de duur van de verlenging, de nieuwe contractvoorwaarden, de nieuwe prijs van de optie, enz.), zal de eventuele verlenging worden gelijkgesteld met een nieuw contract.

Wat indien de koopoptie wordt uitgeoefend?

In bovenvermelde circulaire preciseert de fiscus dat hetzelfde geldt in het geval de koopoptie wordt uitgeoefend na 1 juli 2023.

Met andere woorden, de uitoefening van de koopoptie door de onderneming wordt niet beschouwd als een nieuwe aankoop, op voorwaarde dat deze optie voorzien was in het oorspronkelijke lease- of huurcontract (dat werd gesloten vóór 1 juli 2023).

In dat geval blijft het oude fiscale stelsel van toepassing voor voertuigen die in leasing werden genomen of die werden gehuurd vóór 1 juli 2023, zelfs indien de onderneming de in het contract voorziene koopoptie uitoefent na 1 juli 2023.

Bijgevolg zal noch de geleidelijke vermindering van de fiscale aftrekbaarheid, noch de verhoging van de solidariteitsbijdrage worden toegepast.

Voorbeelden

Voorbeeld 1. Aanduiding van een nieuwe contractant

In september 2024 draagt onderneming A een bedrijfswagen en het leasecontract van deze wagen over aan onderneming B. Hiervoor stelt het een aanhangsel bij het contract op waarin de nieuwe contractant wordt aangeduid. Tenzij deze wijziging voorzien was in het oorspronkelijke leasecontract (dat werd gesloten vóór 1 juli 2023), wordt de datum van dit aanhangsel in aanmerking genomen voor de vermindering van de aftrekbaarheid.

Voorbeeld 2. Wanneer de bestelbon een leasecontract wordt

Pierre bestelt een nieuwe wagen in juni 2023 en gaat op zoek naar financiering. Uiteindelijk kiest hij voor een leaseformule in augustus 2023. Hij koopt het voertuig dus niet zelf. In dat geval bepaalt de datum waarop het leasecontract wordt gesloten (na 1 juli 2023) welk fiscaal stelsel van kracht is.

Meer weten?"Beperkte fiscale aftrekbaarheid vanaf 1 juli 2023”

Bron